Küresel rekabetin sürekli olarak arttığı imalat ve hizmet sektörlerinde işletmeler, standartlara
uygun olarak üretilen yüksek kaliteli ürünleri müşterilerine sunarak pazar paylarını artırmaya
çalışmaktadırlar. Özellikle Uzakdoğu ülkelerinin ucuz ürünlerle pazar sahibi olmaya çalıştığı
ekonomilerde işletmeler ancak uygun fiyatlı ve kaliteli üretimle rekabet avantajı
sağlayabilmektedir. Işletmelerin ayakta kalabilmeleri ve sürdürülebilir bir büyüme için kalite
ve uygunluk artık imalat ve hizmet sektörlerinde vazgeçilmez unsurlardır.
Geçmiş uygulamaların aksine kalite artık sadece son ürün kontrolü olarak görülmemekte, piyasaya sunulacak ürünlerin belirlenmesinden, standartlara uygun ve müşteri beklentilerini aşacak tasarımların gerçekleştirilmesine, üretimden son kontrollere kadar çeşitli aşamalarda ele alınmaktadır. Nitekim kalite planlama, kontrol, iyileştirme ve uygunluk değerlendirme için çok çeşitli analiz ve çözüm yöntemleri geliştirilmiş, bunların kullanımı ile birçok firma yüksek faydalar sağlayabilmiştir.
Üniversitelerimizde çeşitli lisans ve yüksek lisans programlarında açılan kalite ile ilgili derslerin faydaları tartışılamayacak olsa da, konuda uzmanlaşmak isteyenler için sistematik olarak tasarlanmış ve bir bütünlük teşkil eden kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliği yüksek lisans programlarına ihtiyaç vardır. Program kapsamında; kalite planlama, kalite yönetimi, kalite sistemleri, kalite kontrol, kalite iyileştirme ve uygunluk değerlendirme konularında dersler ile disiplinler arası teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir.
Ülkemizde kalite ve standartlara uygunluk olgularının önemi konusunda firmalar bilinçlenmiş olsalar da, kalite planlama, kontrol ve iyileştirme ile uygunluk değerlendirme tekniklerinde uzman personelin yeterli sayıda veya yeterli donanımda olmaması nedeniyle kalite ve uygunluk konularında rekabet sınırlı düzeyde kalmaktadır. Özellikle imalat ve hizmet sektörlerinin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan bu yüksek lisans programı ile kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliği alanlarında uzmanlaşmaya imkân sağlayacak teknik bilgi ve yöntemlerin öğretilmesi, çeşitli uygulamalarla yetkinlik kazandırılması amaçlanmıştır.